Αξιοθέατα


Το Πλωμάρι είναι ο μεγαλύτερος παραθαλάσσιος οικισμός στο νότιο τμήμα της Λέσβου και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της.

Κτίστηκε το 1842, όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι μετακόμισαν στη θάλασσα από το Μεγαλοχώρι, ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο, 11 χιλ.. βορειότερα. To Πλωμάρι έχει σημαντικό λιμάνι, με μεγάλη εμπορική και τουριστική κίνηση, πνευματική ζωή, πολλά αξιοθέατα και ωραίες παραλίες.

Οι κεραμιδένιες στέγες, που κατεβαίνουν κλιμακωτά από το λόφο προς τη θάλασσα, το πράσινο των δέντρων που το περιβάλλουν, το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, τα γραφικά δρομάκια στρωμένα με γκρίζα πέτρα, τα σπίτια με τα χαρακτηριστικά «σαχνισίνια» και την ώχρα των προσόψεων τους, τα παλιά καφενεία, ο «αρχοντομαχαλάς» γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι περιποιημένες πλατείες, τα παλιά ελαιοτριβεία που την κατάλληλη εποχή καπνίζουν ακόμα, δεν μπορούν παρά να ενθουσιάσουν από τη πρώτη κιόλας στιγμή τον επισκέπτη.

Το Πλωμάρι συνδυάζει την ηρεμία των διακοπών και τη ζωντάνια της αναψυχής. Η φιλοξενία στη νησιώτικη αυτή γωνιά της Ελλάδας, αποτελεί δεδομένο της καθημερινής ζωής των κατοίκων του. Εδώ θα βρείτε παραλιακές ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά παρασκευάσματα και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή σύγχρονη και αλλά και νησιώτική μουσική και τραγούδια.

Εδώ όμως θα βρείτε και πολλές ποτοποιίες με μεγάλη παράδοση στη παραγωγή ούζου. Το ούζο Πλωμαρίου είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο και είναι εξαιρετικό.

Το καλοκαίρι διοργανώνονται τοπικά «πανηγύρια» με πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές του ούζου, που κορυφώνονται με ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους.

Στο τοπικό Πολιτιστικό Κέντρο – Μουσείο, μπορεί να θαυμάσει κανείς την ιδιαίτερη ανάπτυξη που γνώρισε Το Πλωμάρι, όταν οι ταρσανάδες του γέμιζαν όλο το Αιγαίο με πλοία και τα σαπωνοποιία του τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι φυσικές καλλονές του Πλωμαρίου δεν συγκεντρώνονται μόνο γύρω από τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα «Πλακάκια», το «Αμμουδέλι» και την παραλία της «Αγίας Βαρβάρας».

Η παραλία «Άγιος Ισίδωρος» με το μοναδικό βότσαλο, βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Έχει ψηφιστεί σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως έβδομη καλύτερη παραλία στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος "Καθαρές Ακτές". H «Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και η FEEE βραβεύουν την παραλία συνεχώς από το 1992 και δίνουν το δικαίωμα να κυματίζει σ' αυτή, η «Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης». Είναι μακράν η καλύτερη της Λέσβου. Παρέχει ασφάλεια και όλες τις υπηρεσίες στους λουόμενους.

Στα δυτικά του Πλωμαριού, η «Μελίντα» είναι μια όμορφη παραθαλάσσια περιοχή με ωραία ακροθαλασσιά και γραφικά καφενεδάκια στις εκβολές ενός φαραγγιού πνιγμένου με ελαιόδεντρα. Η μοναδικότητα του τοπίου σφραγίζεται από έναν επιβλητικό βράχο που δεσπόζει στην παραλία. Η θέση του και το μέγεθος του τον καθιστούν κατάλληλο για μεγάλες βουτιές για όσους θέλουν να το τολμήσουν.

Ακόμα πιο δυτικά με βάρκες ή ακολουθώντας ένα μονοπάτι, μπορείτε να φτάστε μέχρι τη «Παναγία την Κρυφτή». Ένα τοπίο μοναδικό, ένα μέρος επιβλητικό. Απότομα βράχια που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά νερά, αντικατοπτρίζονται μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβοντας διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς που βρήκε καταφύγιο στην εγκοπή τούτου του βράχου....

Είναι μια δελεαστική θέση, με πανοραμική θέα δυτικά προς την ακτή «Βατερά» και το ακρωτήριο του Αγίου Φωκά.

Ανατολικά του Πλωμαρίου υπάρχει μια άλλη μεγάλη παραλία σε όρμο το «Τάρτι». Βραχώδη ακρωτήρια περιβάλλουν κάθε πλευρά, και το νερό στον κόλπο είναι μοναδικό σε χρώμα και διαύγεια.

Με mountain bike ή πεζοπορία μπορείτε να επισκεφθείτε μικρούς γραφικούς ορεινούς κοντινούς οικισμούς ή να ανεβείτε τις όχθες του ποταμού «Σεδούντα» για να επισκεφθείτε τον παλιό ελαιόμυλο, κτισμένο μέσα στη ρεματιά και να απολαύσετε τη θέα των ελαιώνων και την τεχνική της κατασκευής με «σέτια», που στηρίζουν τα δέντρα στις απόκρημνες βουνοπλαγιές και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το ορεινά χωριά που πλαισιώνουν το Πλωμάρι. Το Μεγαλοχώρι , το Παλιοχώρι, το Νεοχώρι, η Πλαγιά, η Κουρνέλα, οι Μηλιές προσφέρουν στον επισκέπτη ένα κόσμο απαράμιλλης γαλήνης και φυσικής ομορφιάς.


english greek